Roskilde 2023

Vi dro på Roskilde. Vi pakka varme klær og skjerf og soveposer, gode sko og pledd og gikk til båten. Lugaren vår var ikke klar da vi kom på båten, så vi gikk opp på dekk og tok en øl under faretruende mørke skyer, men det kom ikke en eneste dråpe mens vi satt der. Vi spiste buffet og kjøpte snacks og snus i butikken, vant musikkquizzen og tok en øl for å spille trubardurbingo, men det kom ingen trubadur og da klokka var halv ni, så var jeg ferdig for kvelden. Jeg lå i lugaren og leste, i fjor lå jeg i lugaren med urinveisinfeksjon og skreiv dagbok om at det var urettferdig at jeg skulle bli sjuk på vei til Roskilde. I år tenkte jeg at jeg bare var sliten, at jeg var spent, at det nok skulle gå bra.

Vi sto opp tidlig, spiste frokost mens vi nærma oss Danmark, fant toget vårt og fikk sitteplass hele veien til Roskilde by, fant en buss som tok oss med ut til Mad max og jordet. Jeg følte meg uvel, men tenkte at det nok bare var angst. Denne kroppen min går ofte til følelsen av uvelhet når det blir for mye, den lukker ned, narrer meg ut i symptomer på alt annet enn det som egentlig er galt: stress, redsel, angst. Det blir for meget, som man sier i Danmark. Men hva er for meget? Jeg har levd i denne kroppen i 37 år og jeg prøver fortsatt å lære meg det. Vi fant tenthousene våre, pakka ut, hadde fått armbånd og kjøpt øl, og jeg var fortsatt uvel, kvalm og dårlig, gikk og gjemte meg på do, sendte melding til Krummis og tenkte at nå skjer det, så skal dette bli den festivalen der jeg har omgangssyke. Det måtte skje.

Det skjedde ikke.

Krummis spurte på melding: Hvis du spør kroppen/hjernen hva den trenger, svarer den noe? Jeg hørte folk utenfor ta i dørene til doene, men det var mange ledige, så jeg ble sittende, snufsa og la hodet mellom knærne. Ble sittende litt til og gjemme meg. Prøvde å spørre kroppen og hjernen hva den trengte. Jeg ville bare gråte, så jeg satte på Christine and the queens «People, I’ve been sad» og så reiste jeg meg, trakk pusten og gikk ut på jordet, så rundt meg, på alle folka, alle telta, Arena der inne bak gjerdet, himmelen over meg og gresset under meg og prøvde å gråte, men det gikk ikke. Jeg pusta med magen og gikk tilbake til campen der de tilbød meg en øl, men jeg takka nei mange ganger før jeg takka ja. J og jeg gikk en tur for å finne noen camper han var blitt invitert til, men de var alle på vei andre steder da vi kom fram, som så ofte på Roskilde, det skjer noe hele tida, og vi gikk rundt og så på folk. Vi passerte en gjeng som linedanca til Rema, det kom en julenisse forbi med et ølbrett, en fyr løp rundt i bare boxeren, folk så glade og slitne ut, og festen hadde bare såvidt begynt for oss. Så var det på tide med Undergrunn og jeg forlot gjengen min inne i mengden, gjemte meg på do igjen, var kvalm og redd, da jeg kom ut derfra satte jeg fra meg den nesten fulle ølboksen min i gresset og så sa jeg til J at jeg måtte gå. Han ble med meg og vi gikk mot strømmen av folk som kom løpende til da Undergrunn spilte «Italia», jeg var svimmel og tenkte bare på at jeg kom til å kaste opp, at det var nå det skjedde. Så kom fruktboden trillende og jeg tok tak i den bakerste fyren, som måtte rope over musikken til han som dro boden. «Vi har en kunde!» ropte han, og trilleboden stoppa. «Hva vil du ha?» En banan, svarte jeg, og fikk kjøpe en banan før de trilla videre inn i mengden av folk, mens J og jeg traska hjemover til campen.

Jeg legger meg alltid tidlig den første dagen, så jeg tenkte det kanskje bare var det samme nå, at jeg var overvelda og sliten, at det nok skulle gå. Jeg skulle spise en banan når jeg orka den og når jeg våkna dagen etter skulle alt føles bedre. Morgenen etter var ok, morgenene er ofte det, og vi spiste frokost og drakk kaffe i campen før jeg forlot dem for å rusle inn til Roskilde by aleine, og det føltes så bra, noen timer for meg selv. Jeg gikk i tog med de andre festivalgjengerne, de skulle kjøpe øl på Rema 1000, jeg skulle inn til antikvariatet mitt. Det var kaldt da jeg gikk, overskya og det blåste, men jeg fant fram og kjøpte fire bøker av mannen med det grå håret, som ga meg rabatt. «Man må vel kunne sige at du er fast kunde,» smilte han. Ses neste år, sa jeg og han vinka. Jeg gikk på Føtex og kjøpte en brus og enda en banan, laken til tenthouse-madrassen og på hjemturen kom sola. Jeg stoppa halvveis og satte meg på en stein, løsna lissene på skoa og tok av meg strømpebuksa, kjente vinden mot lårene, myste mot sola. Så gikk jeg videre hjem og var så glad da jeg kom fram til campen. Anlaug og Aksel kjøpte en Baby Yoda-hettegenser til meg som de fant i en bruktsjappe, den var perfekt. Festivalen åpna fem og vi kom inn, gikk på Fever Ray, som var fantastisk – jeg har ikke hørt på dem, og hele tida under konserten tenkte jeg at jeg var en idiot som ikke hadde hørt på dem, for det var jo min musikk. Vi var glade og spiste spaghetti 50, alltid et av årets høydepunkter på Roskilde. På Rema-konserten fikk jeg dundrende hodepine og måtte ut av Arena for å sitte i gresset, og da det ikke ble bedre, gikk jeg hjem fra Kendrick før han spilte låtene mine. Jeg la meg tidlig også andre dagen, håpa på en bedre morgendag.

Da jeg våkna i teltet litt over fem om morgenen hadde hodepinen blitt til øreverk og jeg gravde fram Paracet fra toalettmappa, sov noen timer til og syntes synd på meg selv. Det var Karpe-dagen og ingenting skulle stoppe meg. Jeg drakk ingen øl, men jeg tok Ibux og Paracet og psyka meg opp til konsert, kjøpte limonaden fra Meyers som hadde redda en blå dag i fjor, da jeg også var mye uvel på grunn av varmen. I år fant jeg ingen grunn til hvorfor kroppen ikke spilte på lag, eller – det var mange grunner. Magevondten kunne skyldes på mensen, som kom uanmeldt, kvalmen holder angsten i hånda og er dens faste følgesvenn, hodepinen og ørebetennelsen kom nok også et steds fra, men jeg klarte å karre meg på Karpe. Vi sto inne i mengden og jeg hadde gått og kjøpt en ingefærbrus, men henda mine skalv så mye at jeg ett minutt før de begynte forlot venna mine og gikk ustøtt ut av mengden, ut av teltet, satte meg på huk og så på at henda min skalv, måtte sette fra meg glasset, skjerpe meg. Så begynte konserten, og jeg rista på hodet, prøvde å riste det ut, og så gikk jeg inn, men jeg holdt meg en meter bak mengden. Heldigvis så jeg alt, selv om jeg ikke sto midt inni der og var på fest. Da «Meeri Jan» begynte og Chirag sang: Jeg kan gi deg tårer i øya, så hadde jeg allerede tårer i øya, litt fordi det var fint å se dem, litt fordi jeg allerede da kjente at kroppen min ikke kom til å være på fest denne festivalen, den holdt på med noe helt annet. Jeg gikk hjem og la meg heller enn å prøve å se litt av Lil Nas X engang, men noen ganger må man legge seg tidlig og håpe på bedre dager. Jeg prøvde igjen.

Da jeg våkna på fredagen, så var ørebetennelsen blitt bihulebetennelse, og jeg hadde vondt i hele hodet, i tenna og kjeven og bak øya. Det går bra, sa jeg, og takka nei til øl for femtiende gang. Jeg skulle se Christine and the queens, og de spilte klokka ett på natta, men om jeg så skulle sove hele dagen, så skulle jeg klare det. Jeg gikk inn til Blur som spilte halv elleve, etter at vi hadde quizza i campen i noen timer. Jeg gikk fra Blur, fordi det var for høyt, det dundra i øra og kjeven, og jeg gikk tur i stedet, så på de fulle folka, kjøpte æbleskiver og en kopp te, tok på meg skjerfet mitt. Jeg sa fra til Aksel og J hvor de kunne finne meg, og de fant meg med en gang. Vi gikk på Rosalía som spilte for et helt fullt Arena, pluss alle oss som sto utenfor og ikke hørte eller så så mye, men det var bra allikevel, og så gikk J hjem og la seg, mens Aksel og jeg dro for å kjøpe Irish coffee og finne en plass på Christine and the queens. Det viste seg å være en performance av bare den nye skiva, og jeg kasta inn håndkleet etter tjue minutter. Jeg var kald og sjuk og gikk hjem og la meg. Fant J lesende i lyset i tenthouset, jeg la meg og håpa kroppen skulle være friskere etter en natts søvn. Jeg hadde ikke på vekkerklokke, fordi jeg jo hadde vært på nattkonsert. Tidligere på dagen hadde jeg gått til apotekvogna og pekt på ansiktet mitt, spurt: «Har I noget for bihulerne?» og en snill mann ga meg en nesespray. Den gjorde hodet litt lettere, men formen var ellers like miserabel.

Den siste dagen skulle jeg se Caroline Polachek og Tobias Rahim, og jeg skulle være glad. Jeg våkna ganske tidlig selv om jeg ikke hadde vekkerklokke, men formen føltes grei, så jeg sto opp og kjøpte frokost til campen. Vi chilla og leste i tenthouset, og det var meldt regn, som kom som det skulle, så vi gikk for å finne et bord under tak som vi kunne spise flæskesteg-sandwich og drikke øl under, quizze noen timer før konsert. Jeg gikk og kjøpte flæskesteg-sandwicher til oss alle sammen, og på veien ble jeg rammet av kvalmen igjen, den var i magen, halsen, hodet, overalt rundt meg var det glade og fulle mennesker, og jeg gikk der i hettegenseren min og var så bunnløst trist. Alt var bare dritt. Jeg kjøpte tre sandwicher, selv om jeg ikke følte jeg kom til å klare å svelge en eneste bit, og så begynte jeg på turen tilbake. Regnet kom og da jeg kom inn under taket der vi hadde funnet et bord, så spurte J: Går det bra? Og jeg satte fra meg nettet med flæskesteg og brista. Jeg hadde mista stemmen i løpet av dagen og hulkene mine var vonde, jeg blei stående og gråte uten å kunne kontrollere meg, det bare rant over. Det gikk ikke bra. Det gikk ikke bra. Jeg var på Roskilde og jeg ville drikke øl og mojitos, legge meg seint og være på alle konsertene, jeg ville feste med gjengen min, være en av de som løp rundt på natta med for lite klær og hes stemme fordi jeg hadde skrikesyngi til Medina, ikke fordi jeg hadde bihulebetennelse og raspende hoste. Jeg tok av meg brillene som dogga over av tårer og la dem på bordet, gjemte ansiktet i henda mine og var så flau over at jeg grein sånn så alle kunne se det. J og Aksel satt ved bordet vårt og jeg datt ned på benken da jeg klarte å samle meg. J ga meg en serviett og jeg skjønte ikke hvor han hadde fått den fra. «Det var en fyr som kom løpende med den til oss,» sa han. «Han het Noa. Eller, det sto Noa på navnelappen hans. Han jobber her.» Jeg tørka tårene og ansiktet med servietten vi fikk av Noa, smilte flau til folka mine. «Det går bra,» sa J. «Det går helt fint at det ikke går fint,» sa Aksel. «Det har ikke gått så fint lenge nå.»

Det hadde ikke gått så fint. Hele festivalen hadde jeg prøvd å holde motet oppe, lagt meg tidlig, håpa det skulle gå over. Jeg prøvde å gråte den første dagen, men det gikk ikke, det bare samla seg opp i kroppen helt til det rant over. Det fine med det sammenbruddet i regnet, med hulk som fikk Noa til å komme løpende med en serviett selv om han var på jobb, var at det løsna av det. Det gikk ikke bra, og det er lov at det ikke går bra. Jeg klarte å spise flæskesteg-sandwichen med litt hjelp fra Aksel og J, som delte den i to, så jeg fikk det lille jeg orka, og så quizza vi og jeg drakk te mens de drakk øl. Den første kategorien i quizboka vi kasta oss over da jeg hadde fått samla meg igjen og spist litt var Sommer-OL, og vi sa alle tre at vi ikke kunne noe av det, men vi kunne mange ting, og på de spørsmåla vi ikke kunne ting, så sa jeg: Hansen, random norsk etternavn, (det var riktig), Aksel sa Jones, random amerikansk etternavn, (det var riktig!), på slagordet gjetta Aksel at det fjerde ordet var sammen, random ord etter de tre første: raskere, høyere, sterkere (det var riktig!!) og på antall medaljer Norge har tatt de siste seks sommer-OL-ene, så sa jeg først 34. Det er for mange, sa de. 18, da, sa jeg, så sjekka vi fasit og det var, ganske riktig, 18. Universet ga oss fire stang inn, alt jeg måtte gjøre var å grine litt offentlig.

Vi gikk inn til Caroline Polachek, som var litt forsinka, og det viste seg at hun nesten ikke hadde kommet fram, fordi flyet deres blei kansellert, men hun rakk det og begynte med «Welcome to my island», som jeg har hørt ihjel i vår, og hun var dronninga jeg ønska meg. Så gikk vi videre til Tobias Rahim, som jeg kanskje gleda meg mest til, og da han begynte, så sa jeg: Jeg vil ha en øl, og J gikk og kjøpte. Jeg fikk alt jeg ønska meg og mer, og da jeg hørte keyboardet i starten av «STOR MAND», så slang jeg arma i været og ropte (eller kvekka) «JAAA» og skyene delte seg så jeg så blå himmel i noen sekunder før det skya over igjen, men det var alt jeg kunne drømt om. Før siste refreng ba de oss om å sette oss ned, før vi hoppa opp til take off-en, og konfettikanonene blåste blått over oss mens den låta jeg hørte i alle campene i fjor og har hørt på hundre og ørten ganger siden runga rundt oss. Sånn her så det ut:

https://www.instagram.com/reel/CuKmY_5rlD0/?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Og jeg var lykkelig.

Etterpå dro vi tilbake til campen med kald øl, jeg drakk en til mens vi hørte på Medina og Tobias Rahim, jeg sang med den siste stemmen jeg hadde, og da Aksel gikk på Lizzo, gikk J og jeg på do og pussa tenna, og mens jeg gikk i mørket på vei til doene, så tenkte jeg: Nå er det et helt år til jeg skal gå på disse møkkete doene igjen. Fy faen, så digg.

Nå er jeg hjemme igjen, og jeg er fortsatt sjuk, men her hjemme er det helt okay å være sjuk. Det er ingen tordivler som flyr i skumringen og prøver å komme inn i tenthouset mitt, det er ingen som har fest utenfor når jeg sover, det er ingen som har bæsja på doringen eller på veggen, det er ingen som har kasta opp på gulvet, det er ingen som dulter borti meg, det er ingen som sniker i køen når jeg skal kjøpe kaffe om morgenen, det er dyne i sofaen og ingen konserter jeg skal rekke, som jeg egentlig ikke orker å gå på. Det ble ikke den festivalen jeg håpa på, for jeg var sjuk i stedet, men Mojito-bussen står der neste år også. Spaghetti 50 venter. Den kalde ølen skal kjøpes og drikkes, og jeg skal være med, ikke bare se på mens jeg bruker nesespray og drikker lunka vann og synes synd på meg selv. Men noen ganger er det lov å synes synd på seg selv. Og noen ganger er man faktisk uvel når man er uvel, man har ikke bare angst. Det skal bihulerne mine hilse og si!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.