De beste jentene på TV akkurat nå – og sikkert på veldig, veldig lenge

Det er noen ting som alle plutselig skriver om og anbefaler, og da tenker du kanskje at du ikke trenger å lese flere anbefalinger før du sjekker det ut selv. Men hvis du enda ikke har sjekka det ut, så skriver jeg enda en.

Unge lovende er historien om Nenne, Alex og Elise, tre jenter i Oslo som prøver å bli noe. Nenne vil skrive bok, Alex vil bli skuespiller og Elise vil bli stand-up-komiker, men egentlig vil de kanskje bare bli vellykka. Drive med noe de liker. Ha velfungerende liv og forhold. Som vi alle vil. Første gang jeg leste om serien, ble den sammenlikna med Girls av Lena Dunham. Det er kanskje ikke en dum sammenlikning, men jeg tenker at der Girls kanskje traff noe i oss, så treffer Unge lovende noe mer, i hvert fall i meg. Det kan være mange grunner til det, det kan være at Oslo er ramma og at den også er min ramme. Det kan være at når jeg ser på denne serien, så tenker jeg, i hver eneste episode, at dette er akkurat sånne historier jeg drømmer om å fortelle sjæl, og at grunnen til at jeg vil fortelle dem, er at jeg har levd dem eller sett dem bli levd av andre rundt meg. Uansett hvor glad jeg er i Girls, så sitter jeg der og ser på som tilskuer uten å helt kjenne meg igjen, men jeg liker det jeg ser. Mens når jeg ser på Unge lovende så har det hittil vært så mange ting som har truffet meg rett i hjertet og jeg veit at jeg er ikke er aleine om nettopp det.

Dialogene er så naturlige, det er for eksempel en kranglescene i femte episode mellom Anders, bestekompisen til Elise, og Elise som fikk meg til å ta notater. Sånn høres det ut når noen krangler, skrev jeg i notatboka mi. Akkurat sånn! Det er et mylder av småhistorier i hver eneste episode, fordi vi følger livene til de tre jentene i alt fra jobb til fest, familieliv og mislykka dager der du veit at du bare burde blitt i senga, selv om du hadde hatt dårlig samvittighet for å nok en dag ikke gjøre noe med livet ditt, annet enn å se på Netflix og spise ostepop, så ville det kanskje vært bedre enn å gå ut i verden og drite seg ut. Man kan ikke få det til hele tida, og denne serien forteller de historiene, gang på gang, om å drite seg ut, men også om å stå opp igjen dagen etter.

Det handler om alt det vi ikke tør å gjøre, men som vi bør gjøre. Det handler om den tida i livet som vi alle enten skal inn i, er i, eller har vært i. Om å være ung og lovende i en alder der vi kanskje burde hatt alt på stell, eller i det minste føler at alle rundt oss har fått det til, eller fått til noe, mens vi bare suller rundt som helt vanlige mennesker, mens vi vil være ekstraordinære!

Det er en historie om forelskelse og vennskap, om seine Oslonetter og sommeruker, om å gå skikkelig på trynet og reise seg igjen, eller be om hjelp når man ikke klarer å reise seg, om jenter og krangling, om gutter og foreldre, om at når man gifter seg så har man kanskje en 50% sjanse for å klare det, klare det umulige – å være sammen, om helt vanlige liv som får skinne på skjermen og gi oss vanlige folk en grunn til å tenke at vi skal klare det en dag vi også. Og med et soundtrack som har med seg Fay Wildhagen og Farao og andre fabelaktige artister, så har denne serien fått meg til å grine og le og kjenne meg igjen og dere må se den, dere må se den, dere må se den, igjen og igjen, helt til – for guds skyld! – neste sesong dukker opp.

 

3 kommentarer til «De beste jentene på TV akkurat nå – og sikkert på veldig, veldig lenge»

  1. Så absolutt!! En serie som treffer, og jeg tenkte på det i dag, at jeg tror det er fordi den ikke føles så «manus-aktig», dialogene er så naturlige, og situasjonene er så «deg og meg.» Den er ikke så perfekt som jeg har inntrykk av at så mange andre serier prøver å være. Unge lovende prøver ikke å være noe som helst, derfor treffer de så godt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.