19., 20., 21., 22., 23. og 24. desember – julekalenderbonanza

Ja, sånn går desember, man våkner og så plutselig er det julaften. Men siden det er julaften, så tenkte jeg at det passer seg med et oppsamlingsinnlegg. En haug med anbefalinger. En bunke med tips. En favn med… ved.

Ja, anbefaling #19 blir Tore Sagens «God jul» som vi har sunget mang en gang i desember. Jeg oppdaga Radioresepsjonen på ordentlig først i 2013, altfor seint, jeg veit det, men da har jeg nok av repriser å høre meg opp på nå som de tar seg en pause. Og når de kommer tilbake på lufta, så håper jeg alle damene som hører på tør å sende inn meldinger til dem. Jobbhverdagen min blir ti hakk bedre av at jeg kan høre på Steinar, Tore og Bjartolini prate skit i to timer innimellom. Nå til verdens mest joviale julesang:

b0230d70426291bf8af166b863ae4f73c428dbfb9ce02febda465959Anbefaling #20 er Caroline Kaspara Palonens to flotte bøker Xeroxdager og årets nye bok Du er meg for søvnig. Palonen har en helt unik stemme i Norges nye forfattergjeng, jeg husker at jeg leste Xeroxdager og tenkte: man oh man, for ei dame! Det er en stille og liten bok som på en måte ikke handler om noen verdens ting, bare en jente, en vanlig jente som liker å kopiere ting, men i sine små, forsiktige setninger klarer Palonen allikevel å si store og viktige ting som får meg til å tenke – og som får meg til å forstå at jeg kanskje egentlig alltid har visst disse tinga, jeg har bare ikke hatt orda til å formulere det klart for meg selv eller andre.

Hvis man kopierer seg selv mange nok ganger, så øker man sjansene for å forsvinne. Dette forstår ikke Ove. Han forstår ikke at det fungerer på den måten. Han forstår at Sara og venninnene hennes kan ha glede av scrapbooking og dansing, men han forstår ikke behovet for å kopiere, for å se selvet smuldre opp og bli tørt fargepulver. For å henge resultatet på veggen.
– Fra Xeroxdager (2011)

Det er forfriskende vanlig, samtidig som det får meg til å forstå hvor uvanlig jeg og alle andre mennesker på denne planeten egentlig er. Jeg blir oppløftet og glad av å lese bøkene hennes, selv om de ofte er triste. De må bare leses. Gjør deg selv en tjeneste og lån dem på biblioteket i romjula. Eller bruk et av gavekorta du kanskje får i gave til å kjøpe en av dem. Anbefales!

#21 er den fineste juleplata jeg veit om, nemlig Tracey Thornes Tinsel & lights. Når jeg finner den fram i november hvert år, så begynner jeg nesten å grine første gangen jeg hører gjennom den. Det er stemmen fra Everything but the girl, de som hadde den fantastiske hiten «Missing» på 90-tallet en gang. Og hun har skrevet noen av verdens fineste sanger om jul. Hør bare på favoritten min, åpningssporet «Joy». Den sier noe om jula og hva jeg tenker om den sjæl – om hvordan vi ikke kan være så ille, om vi har klart å finne fram lyset og pynten og julesangene. Det er mye kjipt med jula, men «Joy» sier noe om det som bare er fint.

#22 er julekort. Skriv julekort! Har dere ikke rukket det, så skriv nyttårskort! Lag dem sjæl, kjøp dem, skriv dem på mail, print dem ut på jobb, klipp og lim eller finn fram glitterpennene fra ungdomsskolen om de fortsatt funker. Det er altså så sjukt fint å få noe i postkassa – eller noe i mailboksen som ikke er et nyhetsbrev. Det er helt drøyt hvor glad jeg blir av å lese det, selv om alt som står der er God jul og godt nyttår. Jeg har to nyttårsforsetter i år og det ene er å bli flinkere til å skrive brev igjen. Tommelen opp for tanker i posten/over internettet.

#23 er den nye låta til The Captain & me – «Linda Thompson»:

Jeg blir så glad av denne låta her. Den minner meg om Youngstorget om sommeren når klokka er ti over tre og alle samles på torget etter at utestedene har stengt, den minner meg om nachspiel i morgensola og flasker med vin i veska, om Oslo sånn bare Oslo er i mai og juni, om gode venner og kald øl, og jeg tror dette er riktig låt å høre på når man våkner dagen etterpå også og kanskje er litt tunge i hodet av for lite søvn og for mye festing, men vi gjør det jo fordi vi vil ut der lyset er, vi vil ut der folka er, vi vil ut der venna våre er, og latteren og dansinga og eventyra vi snakker om året etterpå og året etter der igjen.

2013-12-24 11.49.31#24 er julaften. Jeg anbefaler julaften! Hittil i dag har jeg grini tre ganger, første gang da jeg så siste episode av Jul i Svingen, så da jeg åpna gavene mine fra verdens fineste fyr (han hadde laga en bok til meg – han hadde LAGA EN BOK TIL MEG! En skrivebok med white lines og dinosaurtrykk. Og så fikk jeg mitt favorittprint og den mummikoppen jeg har ønska meg så sjukt lenge, men ikke kjøpt selv – Hufsa-koppen. Grein som en dust, for han er så fin, og det er så fint å ha en fyr som kjenner meg så godt og som gir meg julegaver jeg blir mjuk som marshmellows av.) og så da jeg så Johannas Jul, som er min favorittjulefilm. Jeg blir jo alltid mjuk i hjertet på julaften, for jula er så mange ting, så mye trist og så mye fint. Jeg håper alle har en hånd å holde i, at alle får noe varmt å spise, at ingen fryser og at ingen er aleine. Jula pleide å være farmor og plasttreet i stua hennes, barne-TV hele dagen og ribbe til middag. Nå er jula annerledes hvert år, men barne-TV er fortsatt det samme, enten det snør eller regner eller hagler, enten vi er mange til bords eller bare to, enten jeg griner eller ler. Jeg har tent lys på grava til farmor og sunget en spinkel versjon av Tenke på en venn til henne i regnet, og nå venter vi på julemiddagen mens vi ser på Timmi Gresshoppe. Jeg er varm og glad og snart blir huset fullt av barn og familie. Jeg ønsker dere alle en fredelig jul og håper jula blir alt dere ønsker dere. Og hvis den ikke blir det, så håper jeg dere kan gjøre den til noe fint – om ikke i år, så til neste år. Gjør det dere vil! Gjør jula deres til noe godt og varmt. Ta vare på hverandre – og dere selv. Se på barne-TV eller se på favorittserien din. Les en bok eller hør på en låt. Vær aleine eller vær sammen med noen. Gjør det dere vil som gjør dere gladest.

Ta vare på dere selv.

En kommentar til «19., 20., 21., 22., 23. og 24. desember – julekalenderbonanza»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.