Viktigheten av katt og lister

I dag var en sånn dag. En sånn dag der jeg våkna etter en litt urolig natt, fordi jeg har så mange ting jeg må gjøre. Noen ganger blir det så mye å gjøre, og så overvelder det meg. Hvordan skal jeg få tid til alt? Jeg vil jo gjøre alt sammen, jeg vil være god i jobben min og jeg vil skrive og jeg vil gå ut med vennene mine og jeg vil ha fest og jeg vil ha et ryddig hjem og jeg vil møte alle forventningene jeg har til meg selv og ikke minst forventningene andre har til meg og jeg vil være en god kjæreste og en god venn og jeg vil ha rene gulv og ryddige flater og ingen smuler på kjøkkenbenken og god mat i kjøleskapet og tid til å lese en bok eller skrive dagbok igjen og jeg vil se TV-seriene mine og høre på radio og være forberedt når jeg skal presentere noe eller prestere noe og jeg vil jogge to ganger i uka og være med på det som er gøy og slappe av etter jobb så jeg er klar for en ny dag i morgen.

Jeg lå der i senga og tenkte på alt jeg skulle gjøre, måtte gjøre, burde gjøre, og leiligheten min var rotete og trengte en vask og om en time skulle katten jeg skal passe komme og i neste uke skal jeg holde foredrag for tre vgs-klasser og plutselig begynte jeg å puste med brystet i stedet for magen, og hjertet mitt banka hardt i kroppen, jeg lå der med lukkede øyne og prøvde å trekke pusten helt ned, prøvde å fokusere, prøvde å finne ut hva jeg skulle ta bort, hva jeg skulle utsette til seinere, og plutselig var det ikke noe som kunne utsettes, plutselig føltes alt nødvendig å få gjort NÅ, eller helst i går eller i forrige uke.

Men så kom katten på besøk, til den rotete, lille leiligheten, og jeg valgte å legge meg litt igjen, sove to timer, selv om jeg egentlig ikke hadde tid, og jeg ble bare mer stressa av det. Så jeg sto opp. Og satte meg ned. Lagde en liste. En lang liste. Ingenting var for lite eller for stort til å bli med på lista. Og så begynte jeg på den. Jeg vaska gulv og støvsugde, jeg rydda vekk klærne mine, tok ut søpla, støvsugde under senga, skrev en tekst, skrev en til, forberedte foredraget, øvde, rydda på kjøkkenet, lagde meg noe å spise, skrev noe mer. Og så kom katten fram fra under senga der den har en skuff å ligge i som den lå i forrige gangen den bodde hos meg også. Og så hoppa den opp i fanget mitt og la seg murrende ned, med hodet inn mot magen min. Og så kjente jeg at i løpet av dagen hadde jeg klart det. Å puste med magen igjen.

Det er tusen ting igjen på lista å gjøre, og leiligheten min er ikke perfekt, men den er bedre. Og jeg er ikke perfekt, men jeg er god nok. Og det slår meg at Ida har et poeng i ProsjektPerfekt. Det som virkelig hjelper er jo å ha en katt. Jeg husker jo det, jeg hadde en selv en gang. Det er faktisk helt utrolig hvor mye det hever livskvaliteten min, bare den lyden av poter mot gulvet mitt. Malinga når jeg klør på den mjuke halsen. Følelsen av å være god nok i hvert fall til det der – å bare sitte stille, så hun får ligget i fanget mitt og sovet.

Katt – og å krysse av ting på lister er noen ganger nok til å føle seg ganske så mye bedre. Den tilfredsstillende følelsen av å ha gjort noe, noe som i virkeligheten bare tok noen minutter. Man kan brette klær mens man ser på Bones, og klær ser jo fryktelig rotete ut når de ligger overalt ellers enn i kommoden der de hører hjemme. Man kan vaske ovnen etter å ha laga mat, det tar bare et par minutter mens man ler av Radioresepsjonen. Og man kan snakke med bestevenninna si i LA mens man tar en øl på slutten av dagen og skriver. Det går an.

Så lenge man klarer å stå opp. Det var en gang jeg ikke fikk til det, men jeg får det i hvert fall til nå igjen. Og det er jo i bunn og grunn det aller viktigste. Å stå opp. Så får resten gå som det går.

5 kommentarer til «Viktigheten av katt og lister»

 1. vet du… de gangene jeg har vært hjemme hos deg har jeg tenkt på hvor utrolig fint du har det hjemme hos deg. Hvor flott du bruker plassen, hvor mye personlighet det er der, og den enorme mengden med bøker og cder .

  kjøkkenet ditt er vakkert og det hører hjemme at det er smuler der. smuler er spor etter mat, spor er fine og mat er fint, du er fint, det er fint at du spiser, det er så alt for mange stressa mennesker som ikke klarer å spise.

  ang å få tid til alt? det går ikke. vi har for mange ting tilgjengelige, for mange muligheter, for mange underholdningsalternativer, for mange plikter, ønsker, begjær til at alt får plass. ha faste dager til noen ting, gjør andre spontant, se bare på film og tv i noen uker, ha andre uker hvor du tvinger deg til å hovedsakelig lese.

  tilig deg selv, husk at du ikke kan glede alle, tilgi deg selv, husk at du er her mest for å puste og føle og oppleve, tilgi deg selv, bruk ryggsekk så du beskytter ryggen og kan ha bøker og notatbok tilgjengelig alltid, tilgi deg selv, husk at du er vakker.

  se på dyrevideoer når du har pusteproblemer. eller guidet meditasjon mot angst. finnes på youtube, det hjelper. jeg bruker dem når jeg kommer inn døra og er overveldet og redd og hodet mitt bråker.

  og for himmelens skyld – begynn med yoga om morgenen eller kvelden. Det er kjempevanskelig å begynne med det, men det er så jævlig deilig og bra og det gir verdens beste mestringsfølelse og demper angst (det kan jeg banne enda mer på, se her, FAEN!) og gjør at en føler seg STERK. en bra måte å begynne på er å ta et kurs over noen uker så du lærer deg noen grunnstillinger, og så å skaffe en enkel yogadvd (jeg vet om en fantastisk en!) og begynne med den hver dag. vanskelig først, så blir det lett. jeg trodde jeg aldri skulle klare det og at det var for vanskelig og nå er det en del av hverdagen min. snart er det en vane.

  sender tanker med ordveggen min. og en klem.

 2. Ville bare si at du var så utrolig tøff, kul, smart og flink da du ble bokbada på RU sin sommerleir, og at vi stort sett er VGS- elever der, så tror det VGS- foredraget bare skal gå kjempebra 🙂 Det var så mange som ble rørt og inspirert av det bokbadet, og mente det hadde vært noe av det beste på leiren

 3. Du er så bra! Hvordan begynner du på nye prosjekter når du skal skrive? Skriver du ulike tekster, eller begynner du rett frem og skriver en roman?

 4. jeg leste denne igjen i dag. du skriver så bra. og du er så bra. viktigheten av katt og lister, ass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.