Hold hodet kaldt og hjertet varmt

Jeg sovna til lyden av nyhetene om alt det forferdelige som skjedde i går, og våknet til nyheten om at over 80 ungdommer var døde. I går kjøpte vi øl og gikk i stillhet hjem til Krummis. Vi skulle egentlig på fest, egentlig på vors, egentlig ut å danse, men vi satt bare der, foran pc-skjermen og direktesendte nyheter og hørte på historiene om det verste som har skjedd i Norge siden andre verdenskrig. Vi gikk forbi Slottsparken som var beskyttet av væpnede militære, vi gikk forbi stengte butikker, vi gikk gjennom et Oslo Sentrum som skremte oss – telefonen min ringte i ett, og butikken jeg jobber i, som ligger noen hundre meter fra Regjeringsbygget, var ok, men stengt – alle som jobbet der var ok, men sjefen min hadde vært midt i det da eksplosjonen skjedde, og hun sto midt i det da det kom mennesker løpende mot henne, og hun sto midt i det da mennesker ropte: Løp for livet! Hadde du noen gang trodd at noen skulle bruke den frasen på ordentlig? Hadde du noen gang trodd at Oslo sentrum skulle fylles av glass som sprengte fra vinduene over deg, at det skulle regne glass over deg, at en mann skulle dra deg inn i sikkerhet på Glasmagasinet før du ringer datteren din noen minutter senere og sier at det går bra. Hadde du noen gang trodd at du skulle bruke fredagskvelden din på å sjekke Twitter, Facebook, meldinger, NRKs direktesendinger, at du skulle kjenne på hjertet ditt og kjenne at tårene rant nedover kinnene, at du skulle se venner av deg få beskjeder på Facebook om at vennene deres igjen hadde ‘svømt i sikkerhet’, at du skulle sitte helt stille og høre historier om ungdommer som svømmer for livet, ungdommer som drukner, ungdommer som blir beskutt på en øy, ungdommer som blir reddet av privatpersoner i robåter og motorbåter, som legger seg i bunnen av en båt og kjenner hjertet dundre nesten ut av kroppen, mens de hører at noen skyter på dem, mens de spør seg selv: Hva er det som skjer? Hva FAEN er det som skjer?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.