Jeg liker hverdagen, og Dan Turéll

Dan Turéll skriver at han liker hverdagen. Jeg leser ut boken mens jeg sitter på en barkrakk, inntil DJ-båsen der Mia og Krummis spiller skiver på Uglebo. Jeg leser ut boken og putter den ned i veska, tar opp en ny. Det er nesten tomt i lokalet, men det kommer flere mennesker etterhvert. Jeg skal hjem, sier jeg. Så gir jeg jentene en klem og går ut av kjellerlokalet, opp trappen, ut i sola. Klokka er åtte og jeg går fortsatt ut i sola. Jeg tar på meg høretelefonene og Ingrid Olava synger den sangen,

den sangen, du vet, som har et pianospill i starten, som høres nesten helt likt ut som melodien i Radioheads Reckoner, den jeg liker så godt. Dan Turéll liker hverdagen og på bussen hjem ser jeg ut av vinduet, jeg svelger og har barberblader i halsen, jeg hoster vondt og er litt svimmel, men jeg har det fint. Jeg ser på en heisekran som det skinner i fordi solen fortsatt er her, og jeg tenker på at jeg skal betale internett-regningen min når jeg kommer hjem, at jeg skal lage mat, skrive, vaske opp, lese avisen, i morgen tidlig skal jeg lese avisen, pusse tenner, drikke Sanasol, gå med papiret før jeg går den lille strekningen opp til bussholdeplassen og drar på jobb. Jeg liker dette. Jeg liker alt vi gjør, hver dag, de ubetydelige tingene som egentlig er alt vi har.

Jeg liker å gå i trappene på Blindern, jeg liker å logge meg på pc’ene deres og skrive på mine egne ting, og ikke noe som noen skal karaktersette lenger. Jeg liker brosteinene ned mot Fredrikke, jeg liker t-baneholdeplassen og benken like ved 7eleven der nede, der Frøydis og jeg en gang satt og feiret at vi var ferdige med eksamen. Jeg liker alt vi feirer. Jeg liker at det går an å være en C-student som får A på det siste og viktigste hun gjør. Jeg liker at det alltid går en buss eller t-bane eller et tog et sted. Jeg liker at det er sol på heisekranene og at det er en trygg rytmikk i hvordan jeg fullfører en bok, for å bare trekke opp en ny fra veska og flytte bokmerket over i den.

Jeg liker å lage de samme tingene til middag om og om igjen mens katten ser på fra den grønne lesestolen under vinduet. Jeg liker at jeg våkner ti minutter før vekkerklokka ringer om morgenen og at jeg går sakte inn i dusjen, skrur på vannet mens jeg setter opp håret så det ikke blir vått, tråkker inn i den glovarme strålen og våkner på ordentlig. Jeg liker at min beste venninne er min beste venninne og at hun ber meg være med på grilling i parken i morgen.

Jeg liker at vi kan stå utenfor HF og snakke om tullingene vi kjenner, gestikulere med armene, snakke om idioter, at vi er idioter, snakke om guttene, snakke om kjærligheten, snakke om bøkene, filmene, musikken og alt det vanskelige innimellom, og at det går bra tilslutt. Jeg liker at jeg sitter på bussen, på vei hjem, på en helt vanlig hverdag, at det kommer en sang jeg ikke har hørt på lenge på mp3-spilleren og at jeg tenker: Nå elsker jeg deg ikke lenger, og det er helt greit.

Jeg liker at hverdagen min er alt jeg har, og at jeg er glad jeg har den. Jeg liker hverdagen, akkurat som Dan Turéll. Og han var alt annet enn hverdagslig. Et sted der ute sitter det noen som tenker eller kommer til å tenke at jeg ikke er hverdagslig også. Jeg lurer på om han ville kile meg på beina når vi så på TV. Om han ville lese en bok ved siden av meg i sengen. Om han ville se på mens jeg lagde mat, eller om han ville laget maten mens jeg så på eller leste høyt for ham fra den grønne lesestolen, med katten i fanget.

9 kommentarer til «Jeg liker hverdagen, og Dan Turéll»

 1. jeg liker også hverdagene. og når alt kommer til alt er det kun det vi har.
  og jeg liker deg
  også liker jeg sjokoladekake

 2. Hvilken bok begynte du på? Jeg leste de 140 første sidene av Skutt i filler av Mads Mikkelsen i natt. Det ække gærnt, ass.

 3. Jeg begynte på Pinnsvinets eleganse, men har ikke lest så mye mer i den siden da. Jeg bare skriver og sover, sover og skriver. Og sykler litt innimellom. Skutt i filler, altså… den er jeg ambivalent til. Hun skriver som en erotisk versjon av bloggen min og jeg veit ikke om jeg skal tenke at a) jøss, da kan jeg klare å bli utgitt også, eller b) faen, der har det toget gått.

  Men jeg skriver for det, og jeg skriver ikke en Skutt i filler av Mads Mikkelsen 2 i alle fall. Flaks for meg. 🙂

  Du burde lese Drit i døden, her er Dan Turéll om du ikke alt har gjort det. Og Ladies av Mara Lee. Og No one belongs here more than you av July. Veldig bra saker.

 4. Hva heter det diktet av Turell som du nevnte i mail, den om hans elskede? Evt.. har du det og kan skrive det av for meg? Jeg skal i bryllup i sommer, og tenkte kanskje det er fint å legge ved gave.

 5. Jeg liker også Juliet’s Wishes.

  Og jeg liker som oftest hverdagen.
  Men jeg liker ikke slike dager jeg går rundt og lurer på hvorfor jeg tidligere likte iskrem, bussturer eller hestehov så godt. Slike dager jeg ikke klarer å like hverdagen.

  Nå nettopp leste jeg at Ingrid Olava blant annet er inspirert av Thom Yorke.

 6. Hei, leste du Dan Turell på norsk? Jeg trenger det sitatet hans om hverdagen i en artikkel jeg oversetter fra dansk. «Jeg er vild med den – hold da helt ferie hvor jeg holder af hverdagen …»

  Det hadde vært kjempefint om du kunne hjelpe meg med, hvis du altså har boka på norsk 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.