Vi skall rädda världen

I dag skal jeg blogge om miljøet. Klar, ferdig, gå:

Du bør bruke handlenett. Ikke si som noen av kundene mine: Det er så slitsomt… Det er ikke slitsomt, det er noe av det minste og letteste man kan gjøre for å spare miljøet. Om man ikke bruker plastposer, så blir det mindre plast her i verden, for da produseres det til slutt mindre plastposer og alle blir glade. Det er ikke slitsomt å ha et handlenett i den stresskofferten, veska, bagen, sekken du vanligvis bruker. Og hvis du handler hos meg, så får du faktisk plass til den ene pocket-boken du mest sannsynlig skal kjøpe i nevnte stresskoffert, veske, bag eller sekk.

Du bør kjøpe brukt. Både klær, musikk, spill, filmer, kjøkkenting, tepper, bilder til veggene, lamper og andre ting man i vår tid liker å kjøpe. Det er mer miljøvennlig, og mye koseligere enn å handle i kjedebutikker, rene og pene og hvite og stressende. Mye bedre med en brun bruktbutikk med svak belysning, eller et loppemarked. Pluss at du finner mye flere skatter på loppis og bruktmarkeder. Jeg fant en gang en magisk elefant, den bor på kjøkkenet mitt. Har også funnet mange fine frosker som står plassert her og der, og mange fine bøker.

Du bør skru av lyset i rom du ikke er i. Du bør bruke sparepærer. Sparedusj. Generelt spare strøm der du kan. Ullsokker i stedet for varmeovn, for eksempel? Ullpledd er også strømsparende. To dyner. Varm katt. Te.

Du bør ikke fly hvis du kan ta tog. Eller kjøre bil hvis du kan sykle eller ta trikk, eller, hei, her er en ide: Gå. Tomas Espedal har skrevet en fin bok som heter Gå. Eller… osv. Det har kommet bysykkel-stativ til Lodalen, rett nedi gata for der jeg bor. En gledens dag var det i går da jeg oppdaget det. Jeg kan sykle med vanter på når det er for kaldt til å sykle uten. Skjerf også.

Du bør kjøpe økologisk mat, og fair trade-produkter. Man kan si at det bare er å kjøpe seg god samvittighet, men det er en veldig enkel ting å gjøre, og det smaker som regel mye bedre enn annen mat. Helt sant. Jeg synes det. Og jeg er så naiv at jeg tror på at økologisk mat og fair trade-produkter kan redde verden i lengden, hvis alle kjøper det. Du er en av alle. Enten du tror det eller ei. Du bør riktignok ikke kjøpe så mye av det at du må kaste det før du får spist det opp. Det er bare dumt. Kjøp heller for lite enn for mye, det tar ikke så lang tid å løpe bort på butikken en gang til hvis det blir for lite.

Du må sortere papp og papir, og hvis du har muligheten, også andre ting fra vanlig søppel. Flasker pantes, vinflasker kastes i sånne glass-tanker, sammen med makrell i tomat-boksen og kattemat-boksene, Dagsavisen og Klassekampen, og Morgenbladet når du har lest det, kastes i papirsorteringen, det samme med esker av forskjellige slag, også melkekartonger, de kan du brette og ha konkurranser om hvor mange du får plass til oppi en. Malin klarte 13 da vi bodde sammen. Slå den. Plast bør også sorteres, og noen er så heldige at de bor på Nesodden, der kan man også kildesortere mat. Her i Oslo kan man ikke det enda, ikke i Svingen i hvert fall. Så da får jeg nøye meg med å mase på Natur og Ungdom for at de skal mase videre høyere oppe, mens jeg sorterer avisene og pappeskene ved siden av søppelkassene.

Få tak i et sånt fint klistremerke til postkassa, eller lag et selv. På det skal det stå: Uønsket reklame, nei takk. Da slipper du all tullereklamen. Og de må, om ikke nå, så tilslutt, produsere færre. Jeg bor i en oppgang der det kun er en postkasse uten et sånt fint merke, og der bor det ingen, så vidt jeg vet. Bra folk.

Kjøp mat som ikke har reist så langt, og kjøp den maten med minst emballasje. Plastikk i plastikk i plastikk utenpå plastikk er ikke sexy eller kult, det er bare dumt og unødvendig.

Tenk. Hver dag, hver gang du skal gjøre noe, kjøpe noe, dra et sted, finne ut av noe, etc. Tenk. Det er ganske lett. Ikke slitsomt i det hele tatt. Når jenta i bokhandelen spør om du trenger pose til den boka du nettopp kjøpte, så ikke si ja med en gang. Sjekk veska, sekken, bagen, stresskofferten og finn ut at du faktisk har plass til den der. Ikke si: Jo, jeg tar en pose, så blir ikke boka så stygg. Du leser ikke boka med posen på, det veit jeg, helt sikkert, selv om jeg ikke kjenner deg. Boka er like fin inni selv om forsiden kanskje får seg en liten brett på grunn av matpakka di nede i veska eller sekken.

Jeg? Jeg bærer heller boka i hånda enn å ta pose. Det er sexy med folk som leser, synes jeg. Men nå har jeg bok-kjøpe-stopp for meg selv. Jeg har nok av bøker for en liten stund nå. Vi kan alle bli bedre med tanke på miljøet. Jeg kjøper for mye, av alt. Men jeg tenker i alle fall. Og jeg er heldigvis fortsatt naiv nok til å tro at det nytter. Vi er ikke døde enda. Ingen av oss, ikke du som leser dette, ikke hun som sitter ved siden av deg, og ikke han du skal drikke kaffe eller te med etterpå. Tenk, og spre budskapet er du snill. Bruk hodet, vi har bare en klode. Haha, det var det Blekksprut som sa. Bra kar.

14 kommentarer til «Vi skall rädda världen»

 1. Smooth. Støttes fullt og helt. Jeg har akkurat ett års kjøpestopp på alt mulig (ikke mat og sånn, da), og det har vært forbløffende enkelt. Har hørt at de faktisk har en hel bok om det på Tronsmo. Vurderer å skaffe den til en ARK-butikk nær meg.

 2. Jeg er heller ikke helt begeistra for den gå-boka til Espedal. Men jeg liker denne posten! Liker det du sier om at man skal skru av ovnen og heller skaffe seg en varm katt! 😀 En litt lubben en, tenker jeg. Og ullsokker og pledd og te og brukte loppemarked-møbler. Det er en veldig fin tanke.

  Men så tenker jeg; kanskje det ikke er vår feil at isbreene smelter og dyrearter utryddes? Kanskje det bare er en prosess. Ting skjer jo. Det er ikke sikkert VI har noe med det å gjøre.

  Nei, men hva vet vel jeg…
  Det er uansett mye mer gøy å leve sånn som du beskriver her. Og at ting resirkuleres og blir til nye ting og flere ting har nytte av hverandre. Mye koseligere.

 3. Binka: foreslår at du tar en titt på klimarapporten, FNs klimapanel og tenker nøye gjennom det faktum at Al Gore og nevnte panel har fått fredsprisen. Det siste ikke et bevis for at vi har fått endringene til å eskalere. Al Gore sine utgivelser har dog mye riktig i seg jmf. klimapanelet.

  I tillegg vil jeg si at det faktum at USA har gått «god» for menneskeskapte klimaendringer er en god pekepinn på at de nettopp er menneskeskapte.

 4. skyll, brett, stapp!
  det er så viktig, jeg kjenner at jeg blir helt varm hver gang jeg tenker på det. nesten aggressiv. men hei, det var en fin post du skrev. du er kool, yo.

 5. Hei! Fin, aktuell og viktig post! (og bra det du ellers skriver:). Det kan virke håpløst å skulle gjøre noe for å endre de menneskeskapte klimaendringene, men det er mye vi kan gjøre, som du skriver om! Det er bare så vikitg å ikke miste Håpet og Trua. Om vi alle gjør litt for miljøet, så hjelper det også litt, og det er så mye bedre enn Ingenting!

 6. Du aner ikke hvor miljøvennlig man blir, når man bare har dårlig nok råd 🙂

 7. Leggvarmere – da kan man vente lenger med å handle vintersko også holder de lengre. Billig for deg, glad natur som får mindre søppel.
  Skru av varme i rom man sjelden er i! Bruk opp igjen tekoppen og asjetten du brukte til frokost, de fleste er rene nok til å bli brukt minst en gang til =)

  Dette med å gi ut poser irriterer meg også (jobber på Kappahl og Brio). Sjefene vil det gjerne fordi det er reklame, men stakar miljøet. Så jeg spør som deg jeg, om de trenger pose til lekeborgen som det er bærehåndtak på, eller fargestiftene som fint går i posen de allerede har fra før. Jeg syns vi kunne fått papirposer jeg. Eller noe annet mer resirkulerbart. Og resiskulerbart gavepapir – det hadde vært noe!

 8. Takk for rørende og vakker posting på temaet kjærlighet og eks-kjærester. Du burde våge.

  Det du skriver om lokale varer, Fairtraide og økologisk landbruk er dessverre ikke like gjennomtenkt.

  1) Det er mer energiøkonomisk lønnsomt (les: mer miljøvennlig) å fly inn tomater og lammekjøtt fra motsatt side av planeten (les: New Zealand) enn det er å drive frem de samme varene i Norge.

  2) Det er bare de “rikeste fattige” som har råd til å betale registreringsavgiften som skal til for å bli en Fairtraideprodusent; de fattigste, som ikke har råd, blir enda fattigere med dette systemet fordi subsidieringen fra Fairtraide er med på å oppmuntre til ytterligere overproduksjon (kaffe overproduseres allerede i enorme mengder), noe som i sin tur gjør at kaffeprisen faller og at de som ikke har råd til å registrere seg får lavere inntekter. Nesten halvparten (!) av Fairtraidestøtten går med til å betale lønnen til byråkratene som jobber med å godkjenne Fairtradeprodusentene. Lønningsnivået i Fairtradeorganisasjonen er hemmelig. Lidl, Nestlé og McDonalds smykker seg med Fairtrademerket, for de har forlengst skjønt at det er bra for business. For det ER bra for business å gi én krone mer pr kilo kaffe når man kan heve prisen for en Fairtrade kaffepose i butikken med 20%, som det ofte gjøres.

  3) Verdens jordbruksproduksjon har tredoblet seg siden 1950, men jordbruksarealet har i samme periode bare økt med 10%. Dette har vært mulig pga kunstgjødsel og moderne landbruksmetoder. Skulle man ha fått til dette med økologisk landbruk måtte man med andre ord ha vært nødt til å tredoble det produktive jordbruksarealet – med de følger dette ville fått for regnskog, CO2, dyreliv og nøkkelbiotoper. Når man i tillegg kalkulerer inn den forventede befolkningsveksten i Kina og India, så er det ganske innlysende at økologisk landbruk IKKE er veien å gå. Økologisk er rett og slett ikke bærekraftig, det er kun en luksus forbeholdt de rikeste i verden.

  Keep blogging 😉

 9. Jeg kommer fra Nesodden og husker ikke at man kunne kildesortere mat der. Men vi gjorde det for det, vi hadde kompost i hagen som det bodde mus i.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.